Как да стигнем от София до Банско

Публикувано на 16.10.2024 20:45

Преди няколко години Банско беше обявен от вестник „Financial Times“ за най-добрият ски курорт в Източна Европа. Разстоянието от столицата София до Банско е около 155 км. Популярният курорт беше домакин на Световната купа по ски в началото на тази година, а през следващата – 2025 г., в китното градче ще бъде проведена Световната купа по сноуборд.

Какви са възможностите да пътуваме от София до Банско?

С автобус

От столицата на България до най-известният неин зимен курорт има автобуси, които пътуват всеки ден. Препоръчително е да хванете някой от тях на Централна автогара, но можете да се качите и от автогарата в Овча купел. Приблизителната цена на еднопосочен билет е около 16 лева. Пътуването трае около 3 часа.

С влак (Бързай бавно)

В популярния ски курорт има ЖП гара, но не съществува директна железопътна линия от София до Банско. Можете да стигнете до китното зимно селище чрез прекачване в град Септември. Пътуването трае обикновено между 5 и 7 часа, а цената на билета за влака е почти равна на тази на билета за автобуса – близо 16 лева.

С кола

Можете да пътувате и с кола по магистрала „Струма“. Това е вашата най-бърза възможност за придвижване. Разстоянието по права линия е равно на 96 км, но по пътната мрежа ще е необходимо да изминете 155 км. Предполага се, че пътуването не би трябвало да продължи повече от 2.5 часа.

Ако имате лека кола, можете да тръгнете с нея. Ако не притежавате такава, има възможност да си наемете автомобил чрез някоя фирма, примерно от летище София.

Има възможност да пътувате с кола сравнително евтино. Достатъчно е да потърсите във Фейсбук група за споделено пътуване от София до Банско. В такъв случай обаче трябва да си падате малко авантюрист и да сте готов да се общувате по време на целия път с напълно непознати хора.

С такси  –  по-скъпо, но комфортно

Има вероятност парите да не са проблем за вас, или просто да сте решили да харчите повечко по време на вашата почивка. В такъв случай бихте могли да вземете такси. Или да наемете по-отрано частен трансфер от летище София до Банско. Това е по-скъп вариант, но осигурява обслужване от врата до врата. Екскурзията ви ще бъде наистина приятна. А ако сте няколко човека, или пък сте сам, но с много багаж, има вероятност този вид пътуване да е най-удачен за вас.

» Към всички публикации